19:00

IFK Emtunga

Referat: Vedums AIS - IFK Emtunga

Blytung förlust mot Emtunga!

Måndagen slutade med en blytung förlust hemma mot Emtunga sedan gästernas Daniel Eriksson avgjort på straffspark med kvarten kvar.

Matchen han annars nästan inte börja innan Martin Kempe tryckte ditt 1-0 efter en jättekontring. Klas Boman satte en lång boll på Martin som gled ifrån sina bevakare innan han snyggt placerade in bollen i borte burgaveln.

Tyvärr blev glädjen kortvarig då Emtunga kvitterade bara minuter senare. En till synes förlupen långboll skulle "bara" plockas ner av en ensam Håkan Göransson, men den låga solen spelade honom ett spratt. Det ville sig inte bättre än att bollen slank Håkan ut händerna framför en framstormande Emtungaspelare och 1-1 var ett faktum. Situtionen kom dock inte på något sätt att bli matchavgörande utan det var snarare vår oförmåga att göra mål som gör att man fortfarande är oerhört besviken efter matchen.

Den efterföljande perioden var utan tvekan Emtungas. Man hade ett helt annat tempo och go i laget och under den efterföljande kvarten var det bortalaget som dikterade villkoren. Med tur och skicklighet klarade vi att hålla ut fram till den vattenpaus som domaren aviserat pga det varma vädret.

Efter en tillrättavisning från magister Wallin kom vi ut som ett nytt lag och de efterföljande 20 min var en uppvisning av missade målchanser. Vi vaskade fram fyra helt hysteriska lägen där bollen vid flera tillfällen låg och dansade på mållinjen, men obegripligt nog var det fortfarande 1-1 i paus.

Känslan var dock att vi kommit tillbaka starkt efter den svaga inledningen och att mycket talade för att vi skulle avgöra matchen i den andra halvleken. Starten var också mycket lovande och började precis som den första avslutades.

Martin Kempe hade ett ypperligt läge att aätta sitt andra mål efter ett fint anfall, men utmärkte Magnus Bergman i Emtungamålet svarade med en fotparad. Efter den här chansen jämnade spelet ut sig och tiden rann mest iväg utan att så mycket hände på vägen.

Lite ologiskt och oväntat fick så Emtunga den matchavgörande straffen med kvarten kvar sedan en Emtungaspelare blivit neddragen i straffområdet. Inget att säga om och trots att världen skådat betydligt bättre straffsparkar kunde inte Håkan avvärja.

Det kom dock ytterligare en straffsituation fem minuter senare som fortfarande gör att man ligger sömnlös. En Emtunga spelare får bollen på överarmen och domaren pekkar utan att tveka på straffpunkten utan några större protester. Klas Boman har lagt upp bollen på straffpunkten när linjemannen kallar på domarens uppmärksamhet. Efter en kort överläggning ändrar huvuddomaren sitt beslut från straff till nedsläpp, vilket får en att vilja gå rakt ut i skogen och aldrig mer återvända.

Jag har sällan eller aldrig kritiserat domare efter matcher, men den här incidenten är helt oaceptal. Jag väljer att inte nämna några namn i den här texten, men enligt min mening kan även klubbar i
Div V förvänta sig någon form av klass på domarna då det trots allt är klubbarna som betalar deras arvode. Finns inget försvar för hur man kan år efter år kan låta folk som inte ens kan springa ordentligt hålla i en flagga under seriematcher. Svagt också av huvuddomaren att gå på linjemannens åsikt när han först är så säker på sin sak - Kalle Anka nivå!

I domarrummet efter matchen kläcker också linjemannen följande citat: "Ja, bollen tog på armen, men frågan är om det var bestraffningsbart"

Hur som helst skyller vi inte förlusten på domaren, utan vi hade tillräckligt många chanser för att avgöra matchen redan i den första halvleken. Emtunga visade också på en bra moral som kom tillbaka vid flera tillfällen, men att de skulle få med sig alla tre poängen kändes inte helt logiskt eller för den delen rättvist.

Tycker att samtliga VAIS spelare gör en godkänd insats, men det som saknas är att fler spelare sticker ut lite extra. Det har varit lite av vårt dilemma den här säsongen att för få spelare presterar riktigt bra och då är det svårt att vinna jämna matcher.

Det är trots förlusten inte läge att lägga sig ner och dö! Nu får vi helt bortse från toppstriden och koncentrera oss på en match i taget. Det är fortfarande många poäng att spela om och vi har flera av topplagen kvar att möta både i vår och i höst. Vi ska göra allt för att resa oss och komma upp till en bättre nivå med start redan på fredag mot Herrljunga.